Verstappen könnyed győzelemmel érte utol Sennát

Megosztás

Rajt-cél győzelmet aratott Montrealban a vb-éllovas, a Red Bull századik sikerét jegyezve. Alonso és Hamilton a dobogón, Russell falazott, jó versenyt futott a Ferrari, Perez csak a hatodik.

A szombati esőnek már nyoma sem volt a Formula-1-es szezon nyolcadik futamának, a Kanadai Nagydíjnak a rajtjánál. A pole-pozícióból Max Verstappen, mellőle pedig Nico Hülkenberg büntetése után Fernando Alonso várhatta a piros lámpák kialvását Montrealban. Verstappen simán meg is őrizte a vezetést, Alonsót viszont egyből lerajtolta Hamilton, sőt a spanyolnak még George Russell ellen is védekeznie kellett, míg Hülkenberget Esteban Ocon kapta el és jött fel ötödiknek – olvasható a Formula.hu beszámolójában. Hátrébb a tízen kívül Sergio Perez és Carlos Sainz csapott össze: a spanyol csak másodjára tudta átlépni a mexikóit – kis híján pedig Kevin Magnussen is majdnem beléjük szaladt hátulról.

A hetedik körben már meg is volt az első kiesőnk: Logan Sargeant volt kénytelen félreállni a Williamsszel műszaki hiba miatt – emiatt rövid időre virtuális biztonsági autós fázis is életbe lépett. Verstappen ekkor már három másodperc fölötti fórral vezetett, a Hamilton, Alonso, Russell trió viszont teljesen együtt volt – úgy is, hogy a spanyol korábban a falat is megpuszilta az Aston Martinnal. Ocon mögött előbb Oscar Piastri, majd Lando Norris is megelőzte Hülkenberget.

A 12. körben jött az újabb dráma: Russell hibázott és csapta falnak a Mercedest a negyedik helyről, miután túlságosan keményen hajtott át előtte a kerékvetőn. Megsérült az autója, bár a bokszlátogatása után még visszatért a pályára. Jött viszont a safety car is, ezt pedig kihasználta az első kerékcserére az élboly: Verstappen, Hamilton és Alonso is bent járt a szerelőinél – utóbbi páros pedig kis híján össze is ütközött a bokszban, a Mercedest ugyanis ráengedték az Astonra (vizsgálták az incidenst, de nem büntettek). Hármójuk mögött a pályán maradó Ferrari-duó, Charles Leclerc és Sainz, valamint Perez sorakozott, miután Ocon és a McLarenek is megjárták a bokszutcát.

Az újraindítást követően néhány körön át változatlan maradt az élmezőny sorrendje, aztán viszont Alonso a hátsó egyenes végén bevetődött Hamilton mellé és átvette tőle a második helyet. Hátrébb elsősorban a McLarenek szolgáltatták a show-t: Norris a saját csapattársa, Piastri ellen is egy kemény előzést mutatott be a visszafordítónál, miközben Kevin Magnussennel és Alexander Albonnal is vívtak – akik egymással is jól elcsatáztak.

Verstappen nem nagy tempóban, de folyamatosan lépett el Alonsótól, aki szintén három másodperc körüli távolságra leszakította Hamiltont, akit pedig hasonló lemaradással követtek a Ferrarik. Valamivel túl a féltávon aztán Leclerc, Sainz és Perez is megejtette a maga kerékcseréjét – előbbi kettő keményre, utóbbi közepes keverékre váltott. Erre aztán az éllovas trió is reagált: Hamilton, Alonso, Verstappen sorrendben másodszor álltak ki a bokszba – közülük a spanyol kemény gumit rakott fel, két ellenfele közepest. Közben Nyck de Vries és Kevin Magnussen pedig összehozták a verseny legmókásabb jelenetét: többször is összeértek, a csata hevében pedig mindketten a bukótérben kötöttek ki, ahonnan némi ipszilonozással tértek vissza.

A futam utolsó harmadához érve is növelte az előnyét Alonsóval szemben, akire viszont közeledni látszott Hamilton. A másik Mercedes ellenben az 55. körben végleg kiállt a versenyből: a korábbi falazása után már a nyolcadik helyig felzárkózó britet fékproblémák miatt rendelte be a bokszba a csapata. Hamilton közeledése is megtorpant másfél másodpercnél – pedig a Mercedes azt jelentette a britnek, hogy az astonos fékgondokkal küzdhet.

Az élen így már nem történt változás: Verstappen kényelmesen húzta be idei hatodik, összességében pedig már 41. győzelmét, amellyel utolérte Ayrton Sennát az örökranglistán – nem mellesleg ez lett a Red Bull századik sikere az F1-ben. Alonso második lett az Astonnal, Hamilton harmadik a Mercedesszel. Leclerc és Sainz negyedik és ötödik helye révén jó versenyt futott az egykiállásos taktikát teljesítő Ferrari, mögöttük a hajrában egy friss lágy gumival a leggyorsabb körért járó bónuszt bezsebelő Perez lett a hatodik – akinek így is jelentősen tovább nőtt a lemaradása Verstappennel szemben.

A hetedik helyen a zseniálisan védekező, szintén egykiállásos stratégiával futó Alexander Albon hozta be a Williamst, maga mögött tartva Ocont, Norrist és a Valtteri Bottast az utolsó körben levadászó Lance Strollt. Norrisnak azonban volt egy büntetése is, így visszacsúszott és a finné lett az utolsó pont. A szezon két hét múlva folytatódik az Osztrák Nagydíjjal.

Forrás: Formula.hu; Fotó: Red Bull

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek